Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

07-04-2017 06:23 pm

Γράφει η Τζωρτζίνα Καλέργη

Κατάμεστο ήταν στις 4 Απριλίου το θέατρο στην Πειραιώς 260 από δημοσιογράφους και ανθρώπους του θεάματος για τη συνέντευξη Τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ανακοινώθηκε επισήμως το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το οποίο αποτελεί μια σταθερή αξία για την παιδεία, την καλλιέργεια, και τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας.

Φέτος είναι μια χρονιά “εγκαινίων” όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, καθώς εγκαινιάζονται νέοι θεσμοί, συνεργασίες, και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναφορά του διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, και απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες ακαδημιών θεάτρου και δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο.

Το “Λύκειο Επιδαύρου” θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 100 σπουδαστές σε 8 διαφορετικούς κύκλους σεμιναρίων, και η θεματική του θα είναι για φέτος ή “Έλευση του ξένου”, όπως αποτυπώνεται σε κείμενα της αρχαιότητας αλλά και όπως καθρεπτίζεται στο διάλογο ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το ιστορικό παρόν.

Είναι φανερό ότι η ανησυχία για το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση διαποτίζει συνολικά με ποικίλους τρόπους το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η συγκεκριμένη θεματική θα κυριαρχεί επίσης σε όλες τις παραστάσεις του αρχαίου και του μικρού θεάτρου της Επιδαύρου, ενώ για το 2018 ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα είναι “Πολιτεία και πολίτες”.

Στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι η σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και το διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Η ίδρυση του “Λυκείου Επιδαύρου” έρχεται να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου έρευνας πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε.

Εκτός από πηγή πνευματικής ανάπτυξης, θα προσφέρει και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή της Επιδαύρου.

Ο δεύτερος σημαντικός θεσμός εντός του Φεστιβάλ που εγκαινιάζεται φέτος είναι το “Άνοιγμα στην πόλη”, καθώς θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, ακτιβιστικές παρεμβάσεις, ποιητικές και μουσικές παραστάσεις.

Μια μεγάλη γιορτή, μια μεγάλη και ανοιχτή καλλιτεχνική πλατφόρμα που θα φτάσει έως την Ελευσίνα, η οποία θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021.

Το Φεστιβάλ δίνει έμφαση στη νεανική δημιουργία και πρωτοτυπεί φέτος, δημιουργώντας και θεσμοθετώντας μια προφεστιβαλική περίοδο η οποία θα φιλοξενήσει δύο αυτοδιαχειριζόμενες πλατφόρμες που περιλαμβάνουν ένα σύνολο νεοσύστατων θεατρικών ομάδων και ένα σύνολο από περφόρμανς σχετικών με την φυλετική και σωματική ταυτότητα: το δημοφιλές “Bob Festival” και την πλατφόρμα “Sound Acts”, από τις 22 έως τις 28 Μαΐου στην καρδιά του Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260.

Στη συνέντευξη Τύπου παρούσα ήταν η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία δήλωσε ότι τη συνδέουν ιδιαίτερες εμπειρίες και πόθοι με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, και ότι θα καταβάλει συνεχώς κάθε προσπάθεια υποστήριξης υπό τις καλύτερες συγκυρίες. Παρών ήταν επίσης και ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Φεστιβάλ Πέτρος Σταυριανός, ο οποίος έκανε αναφορά στον φετινό προϋπολογισμό, που όσον αφορά το διαχειριστικό κόστος, ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς του καλλιτέχνες ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. θα δοθούν για παραστάσεις και 500 χιλιάδες έναντι χρεών της περσινής χρονιάς. Ακόμη, παραχωρείται φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών το θέατρο Ολυμπία (νυν Λυρική Σκηνή) για δύο μήνες δίχως κόστος.

Σύντομα θα ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή στην πόλη μας, με παραστάσεις εντός και εκτός των τειχών.


Φωτογραφία: © Kiki Papadopoulou

Σχόλια χρηστών

Ειδήσεις

Εκδηλώσεις

Στήλες

Τουριστικά γραφεία

Top 10

 1. Ευρώπη το είδαν 19784 επισκέπτες
 2. Μαλδίβες το είδαν 18312 επισκέπτες
 3. Ιταλία το είδαν 17242 επισκέπτες
 4. Αφρική το είδαν 16930 επισκέπτες
 5. Μαδρίτη το είδαν 16830 επισκέπτες
 6. Εύβοια και Βόρειες Σποράδες το είδαν 16775 επισκέπτες
 7. Δωδεκάνησα το είδαν 16577 επισκέπτες
 8. Αμερική το είδαν 16557 επισκέπτες
 9. Στερεά Ελλάδα το είδαν 16227 επισκέπτες
 10. Κυκλάδες το είδαν 16088 επισκέπτες
 1. για... γκρουπ! το είδαν 26554 επισκέπτες
 2. για... οικογενειάρχες! το είδαν 26279 επισκέπτες
 3. για... μεμονωμένους! το είδαν 24930 επισκέπτες
 4. για... φυσιολάτρες! το είδαν 24537 επισκέπτες
 5. για... ιστορία και πολιτισμό! το είδαν 24525 επισκέπτες
 6. για... φιλομαθείς! το είδαν 23878 επισκέπτες
 7. για... μικρές τσέπες! το είδαν 23591 επισκέπτες
 8. για... νεόνυμφους! το είδαν 22892 επισκέπτες
 9. για... δραστήριους! το είδαν 22359 επισκέπτες
 10. για... μικρά και μεγάλα παιδιά! το είδαν 21839 επισκέπτες

Facebook

Συμβουλές

Γνωρίζετε ότι...

Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 αξιοζήλευτες ώρες ήλιου ετησίως
Προσθέστε την επιχείρησή σας