Όταν ταξιδεύει ο διαβητικός...

 

Γιώργος Χατζηγεωργίου, Ιατρός

Ο διαβήτης είναι μία συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι διαβητικοί μπορούν να ταξιδεύουν άνετα και με όλα τα μέσα, αρκεί να λαμβάνουν υπόψη τους μερικές απλές συμβουλές.

Προετοιμασία πριν από το ταξίδι

Αξιολογήστε τους κινδύνους ενός υπερπόντιου ταξιδιού, συζητώντας με το γιατρό σας. Εάν υπάρχουν επιπλοκές του διαβήτη που δεν μπορούν να ρυθμιστούν (όπως, π.χ., στεφανιαία νόσος, σοβαρή νεφρική νόσος, έλκη στα πόδια ή εξελισσόμενη πάθηση των οφθαλμών), ίσως πρέπει να το αποφύγετε.


Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία και το ξενοδοχείο, προκειμένου να τους ενημερώσετε για τις ιδιαίτερες διαιτητικές σας συνήθειες. Φορέσετε ένα ειδικό βραχιόλι, ως ένδειξη της πάθησής σας. Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση που θα χρειαστείτε ιατρική βοήθεια.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας μια επιστολή -γραμμένη στα αγγλικά- από το γιατρό σας που να αναφέρει το ιατρικό ιστορικό και τις ανάγκες σας για ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά δισκία, καθώς και άλλη συνοδευτική συσκευή.

Διατηρήστε κατά προτίμηση όλα τα φάρμακα στις αρχικές συσκευασίες τους. Αυτά δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στις αποσκευές σας, διότι μια πιθανή απώλειά τους θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρή για την υγεία σας. Επίσης, χρειάζεστε διπλές ποσότητες φαρμάκων, εφεδρικές ταινίες και μπαταρίες για το μετρητή του σακχάρου σας.

Όλες οι συνταγές πρέπει να είναι γραμμένες με τις φαρμακολογικές ονομασίες των σκευασμάτων, αφού, ως γνωστόν, οι εμπορικές ονομασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Να έχετε μαζί σας αποθέματα δισκίων γλυκόζης ή ζελέ για την περίπτωση υπογλυκαιμίας, καθώς και μη αλλοιώσιμα σνακ, όπως εμφιαλωμένοι χυμοί φρούτων, φιστικοβούτυρο, κράκερ κ.λπ. Προτού αναχωρήσετε, ενημερωθείτε για τους γιατρούς των πόλεων που θα επισκεφθείτε, ώστε να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενες επιπλοκές. Πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για όλα αυτά μπορείτε να πάρετε από τη Διεθνή Εταιρεία Ιατρικής Βοήθειας των Ταξιδιωτών και το Διεθνή Οργανισμό του Διαβήτη.

Βεβαιωθείτε ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλεια καλύπτει την ιατρική σας φροντίδα στο εξωτερικό, όπως επίσης και την πιθανή ανάγκη μεταφοράς σας.

Ταξιδεύοντας με ινσουλίνη
Ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα ανοιγμένα φιαλίδια ινσουλίνης μπορούν να συντηρηθούν επί 30 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή επί 32 έως 90 ημέρες στο ψυγείο. Η ινσουλίνη που διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη των 30οC (86oF) αλλοιώνεται, ενώ αυτή που διατηρείται στην κατάψυξη είναι απολύτως άχρηστη. Μην την αποθηκεύετε στο ταμπλό ή στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας, κάτω από έντονη ακτινοβολία ή σε επαφή με πάγο.

Η πίεση στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι συνήθως μικρότερη από αυτήν μέσα στο φιαλίδιο της ινσουλίνης. Για να εξισωθεί η πίεση εισάγετε μια σύριγγα στο φιαλίδιο χωρίς το έμβολό της. Δεν πρέπει να εισχωρήσει αέρας στο φιαλίδιο. Επίσης, σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης και χαμηλότερων επιπέδων οξυγόνου στο αεροσκάφος οι μετρητές του σακχάρου μπορεί να υποτιμήσουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (οι αντλίες ινσουλίνης δεν φαίνεται να παρουσιάζουν τέτοιο πρόβλημα). Ο βασικός σκοπός είναι να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταξιδεύοντας ανατολικά περιορίζεται η διάρκεια της ημέρας και επομένως ελαττώνονται και οι ανάγκες για ινσουλίνη. Αντίθετα, ταξιδεύοντας δυτικά επιμηκύνεται η διάρκεια της ημέρας και αυξάνονται οι ανάγκες σε ινσουλίνη και σνακ. Ανεξάρτητα από το πού θα ταξιδέψετε, θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας συχνότερα. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε τις ανάγκες σας σε ινσουλίνη στις μεταβολές των δραστηριοτήτων σας.

Αεροπορικό ταξίδι
Αποφύγετε ενώ βρίσκεστε στο αεροπλάνο τη δόση της ινσουλίνης πριν από το γεύμα, μέχρι να σας σερβίρουν. Επίσης, προετοιμαστείτε για καθυστερήσεις των πτήσεων και πιθανές απώλειες των αποσκευών σας. Εκπαιδεύστε το άτομο που σας συνοδεύει πώς να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση, ιδιαίτερα την υπογλυκαιμία, και πώς να σας χορηγήσει τη γλουκαγόνη. Βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι, αφού μέσα στο αεροσκάφος επικρατούν συνήθως συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Εάν η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη, πρέπει να ασκείτε τα πόδια σας κάθε δύο ώρες και, εάν είναι δυνατόν, να βαδίζετε για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων.

Παραμένοντας υγιείς στο εξωτερικό: ειδικές προφυλάξεις
Είναι σημαντικό να λαμβάνονται προφυλάξεις όσον αφορά στην τροφή και στο νερό, προκειμένου να αποφευχθούν η διάρροια των ταξιδιωτών και η δυσμενής επίπτωσή της στον έλεγχο του διαβητικού. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι ή διαβήτη που δύσκολα ρυθμίζεται, πρέπει, εφόσον το ταξίδι τους διαρκέσει λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, να προνοήσουν για αντιβιοτική προφύλαξη πάντα σε συνεργασία με το γιατρό τους.


Ορισμένα υπογλυκαιμικά δισκία (π.χ., γλυβουρίδη, γλιπιζίδη) αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο και ίσως χρειαστεί πρόσθετη αντηλιακή προστασία.
Η φροντίδα των ποδιών είναι σημαντική. Πάρτε μαζί σας ένα εφεδρικό ζευγάρι παπούτσια, ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά και μην περπατάτε ξυπόλητοι. Ο εγκλιματισμός του διαβητικού ατόμου σε θερμά κλίματα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για να προληφθούν η αφυδάτωση και η θερμοπληξία θα πρέπει να γίνονται συχνές στάσεις για ανάπαυση, επαρκή ενυδάτωση με πρόσθετη λήψη αλατιού και να ακολουθείται ένας λογικός ρυθμός δραστηριότητας.

 

Με την καλή ενυδάτωση οι ουρολοιμώξεις θα περιοριστούν, ενώ οι μυκητιάσεις θα προληφθούν με τα συχνά μπάνια και αν διατηρείται το δέρμα στεγνό.

 

Σχόλια χρηστών

Ειδήσεις

Εκδηλώσεις

Στήλες

Τουριστικά γραφεία

Top 10

 1. Ευρώπη το είδαν 25007 επισκέπτες
 2. Μαλδίβες το είδαν 23320 επισκέπτες
 3. Ιταλία το είδαν 22275 επισκέπτες
 4. Αφρική το είδαν 21973 επισκέπτες
 5. Μαδρίτη το είδαν 21701 επισκέπτες
 6. Εύβοια και Βόρειες Σποράδες το είδαν 21569 επισκέπτες
 7. Δωδεκάνησα το είδαν 21390 επισκέπτες
 8. Αμερική το είδαν 21335 επισκέπτες
 9. Στερεά Ελλάδα το είδαν 21141 επισκέπτες
 10. Κυκλάδες το είδαν 20927 επισκέπτες
 1. για... γκρουπ! το είδαν 31832 επισκέπτες
 2. για... οικογενειάρχες! το είδαν 31590 επισκέπτες
 3. για... μεμονωμένους! το είδαν 30338 επισκέπτες
 4. για... φυσιολάτρες! το είδαν 29912 επισκέπτες
 5. για... ιστορία και πολιτισμό! το είδαν 29657 επισκέπτες
 6. για... φιλομαθείς! το είδαν 29033 επισκέπτες
 7. για... μικρές τσέπες! το είδαν 28822 επισκέπτες
 8. για... νεόνυμφους! το είδαν 28089 επισκέπτες
 9. για... δραστήριους! το είδαν 27709 επισκέπτες
 10. για... μικρά και μεγάλα παιδιά! το είδαν 27080 επισκέπτες

Facebook

Συμβουλές

Γνωρίζετε ότι...

Οι πιο κοινές γλώσσες στον κόσμο είναι τα Ισπανικά, τα Αγγλικά και τα Μανδαρινικά Κινέζικα!
Προσθέστε την επιχείρησή σας