Μεσοποταμία: Ταξιδεύοντας στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού

Φωτορεπορτάζ

Μεσοποταμία ονομάστηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες η χώρα την οποία διαρρέουν οι ποταμοί Τίγρης (στα ανατολικά) και Ευφράτης (στα δυτικά). Με το όνομα αυτό οριοθετείται μια μεγάλη περιοχή, που περιλαμβάνει τις κοιλάδες των δυο ποταμών και των παραποτάμων τους. Το μεγαλύτερο τμήμα βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ, ενώ η Άνω Μεσοποταμία βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Τουρκίας. Στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στους δυο μεγάλους ποταμούς, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, δημιουργήθηκε ο πολιτισμός, γεννήθηκε η γραφή και εφευρέθηκε ο τροχός. Σουμέριοι, Σημίτες, Χετταίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Μήδοι, ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Σελευκίδες, αλλά και αργότερα οι Ρωμαίοι, οι Πάρθοι, οι Πέρσες, οι Βυζαντινοί, οι Τουρκομάνοι, οι ορδές των Μογγόλων και τελικά οι Άραβες έχουν αφήσει το στίγμα τους.

Φτάνοντας αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη μετά από πτήση 2 μόλις ωρών, μπορέι κανείς να περιπλανηθεί στις πόλεις Mardin, Mydiat, Urfa, καθώς και σε σημαντικές πολιτιστικές, αρχαιολογικές και φυσικής ομορφιάς τοποθεσίες, όπως το όρος Nemrut, το Gobeklitepe, η τεχνητή λίμνη Balikli Gol, η Harran, η αρχαία πόλη Dara και τα χριστιανικά μοναστήρια Mor Gabriel και Deyrul Zafaran.

 

Στο όρος Nemrut (υψόμετρο 2.134 μέτρα) ο Αντίοχος Ι έχτισε το 63 π.Χ. το ταφικό του ιερό, μαζί με τεράστια αγάλματα (8-9 μέτρα ύψος) του εαυτού του, δύο λιοντάρια, δύο αετούς και διάφορους ελληνικούς και περσικούς θεούς, όπως ο Ηρακλής, ο Δίας-Ορομάσδης, η Τύχη και ο Απόλλων-Μίθρας. Το βουνό Nemrut αναδείχθηκε σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1987. Οι τύμβοι βρίσκονται στην κορυφή του βουνού, στην οποία φτάνει κανείς με αυτοκίνητο (έως ένα σημείο) και μετά με τα πόδια για άλλο ένα 20λεπτο περίπου από σηματοδοτημένο μονοπάτι.

 

Η πόλη Halfeti (χαρακτηρισμένη και ως "Χαμένη Πόλη"), βυθισμένη μετά την κατασκευή του φράγματος του Birecik, μπορεί να τη γυρίσει κανείς πλέον μόνο με βάρκα. To φράγμα τέθηκε σε λειτουργία το 2000 και τα νερά του κατέκλυσαν το μεγαλύτερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που υπήρχε εκεί, με πάνω από 50 επιδαπέδια ψηφιδωτά συνολικής έκτασης άνω των 500 τ.μ. και με θέματα κυρίως από την ελληνική μυθολογία. Η πόλη -το μοναδικό μέρος στον κόσμο που ανθίζουν τα μαύρα τριαντάφυλλα- έχει συμπεριληφθεί από την Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Cittaslow στη λίστα με τις “Γαλήνιες Πόλεις“.

 

Η πόλη Mardin, στην ΝΑ περιοχή της Ανατολίας, είναι διατηρημένη από την αρχαιότητα με φροντίδα και προσελκύει χάρη στον πολιτισμό και τη μοναδική αρχιτεκτονική της. Οι τουρίστες στην πόλη έφτασαν τους 287.600 το 2012. τους 351.042 το 2013 (αύξηση 22%) και τους 73.546 (το α' 4μηνο του 2014). Το 10% είναι κυρίως Άραβες, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ολλανδοί. Το μέσο τουριστικό κόστος δαπανών (διατροφή και διαμονή 5 ημερών) στο Mardin κυμαίνεται αναλόγως το πακέτο ταξιδίου. Όμως, οι τουρίστες που έρχονται ανεξάρτητα μπορούν να υπολογίσουν ότι θα δαπανήσουν περίπου 150-300 TL/διανυκτέρευση, περίπου 40-100 TL/ημέρα για γεύμα και δείπνο (φθηνότερα, εάν δεν υπολογιστούν ποτά) και περίπου 70-150 TL για ενοικίαση αυτοκινήτου. Στην πόλη δεσπόζει το Μεγάλο Τζαμί (Ulu Camii), που κατασκευάστηκε τον 12ο αι.

 

Το θρησκευτικό εκπαιδευτικό συγκρότημα Kasimiye Madrasha κοντά στην πόλη Mardin ολοκληρώθηκε το 1469 και η είσοδος είναι ελεύθερη κατά τη διάρκειας της ημέρας.

 

Το Γκομπεκλί Τεπέ (Gobekli Tepe) βρίσκεται σε ένα λόφο, πάνω σε ένα ημικύκλιο που περιστοιχίζει την αρχαία πόλη του Χαράν (Harran), σε απόσταση 30-40 χλμ. από την Σανλιούρφα (Sanliurfa). Συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες τοποθεσίες της Νεολιθικής Εποχής στον κόσμο και χρονολογείται από το 12.000 π.Χ. Η ανακάλυψή του από τους αρχαιολόγους ανέτρεψε τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων από τη νομαδική ζωή σε μόνιμους οικισμούς. Είναι 7.000 χρόνια παλαιότερο από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το Στόουνχετζ στη Βρετανία και 6.000 χρόνια παλαιότερο από τους πρώτους ναούς της Μάλτας.

 

Στην αρχαία πόλη Χαράν (Harran και “Ελληνόπολις” στους ελληνιστικούς χρόνους) όπου, σύμφωνα με το μύθο, μετοίκησαν ο Αδάμ και η Εύα όταν εκδιώχτηκαν από τον παράδεισο και τόπος γέννησης του Αβραάμ, θα δει κανείς κωνικά σπίτια φτιαγμένα αποκλειστικά από λάσπη, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 3.000 ετών και αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Όσα έχουν διατηρηθεί έιναι επισκέψιμα από τους τουρίστες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί σε νεότερο οικισμό, 2 χλμ. από την αρχαία τοποθεσία.

 

Η Σανλιούρφα (Sanliurfa, γνωστή και ως ‘Έδεσσα” στη αρχαιότητα) ήταν μία από τις πόλεις στην κοιλάδα του Τίγρη και Ευφράτη, η οποία άκμασε λόγω της γεωργίας. Η πόλη κατακτήθηκε από όλους σχεδόν τους αρχαίους (και μη) πολιτισμούς (Σουμέριους, Βαβυλώνιους, Αρμένιους, Ασσύριους, Χαλδαίους, Πέρσες, Μακεδόνες υπό τον Μέγα Αλέξαδρο, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Σταυροφόρους).

 

Τα ερείπια της πόλης Ντάρα (Dara), μίας από τις σημαντικότερες ρωμαϊκές πόλεις- οχυρά της αρχαίας Μεσοποταμίας, συγκαταλέγονται στις πιο συχνά επισκεπτόμενες τοποθεσίες της περιοχής. Κτισμένη από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο I το 505 μ.Χ., λόγω της στρατηγικής της θέσης, υπήρξε το επίκεντρο μαχών μεταξύ των Ρωμαίων και των Σασσανιδών. Στην αρχαία πόλη (που λεγόταν και "Αναστασιούπολις") μπορεί να δει κανείς σπίτια μέσα σε σπηλιές και πέτρινους τάφους, τα οποία σώζονται έως και σήμερα, σε αρκετά καλή κατάσταση.

 

Το μοναστήρι Mor Gabriel, του 5ου αι., βρίσκεται στα τουρκο-συριακά σύνορα, κοντά στη πόλη Mydiat. Η μονή, που είναι η αρχαιότερη συριο-ορθόδοξη στον κόσμο, φιλοξενούσε (το 6ο αι. μ.Χ. έως και 1.000 μοναχούς) και ήταν τόσο δημοφιλής, που δεχόταν προσφορές και από Ρωμαίους αυτοκράτορες, όπως ο Θεοδόσιος II και ο Αναστάσιος. Αργότερα, επιδρομές από τους Μογγόλους και τον Ταμερλάνο, ερήμωσαν τη μονή, η οποία κατοικήθηκε ξανά από μοναχούς στις αρχές του 20ού αιώνα. Το μοναστήρι Mor Gabriel δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες και είναι δυνατόν να διανυκτερεύσει κανείς (κατόπιν αδείας).

 

Το μοναστήρι Deyrul Zafaran, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο και ένα από τα πιο διάσημα κτίρια της Άνω Μεσοποταμίας, αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της κοινότητας Suryani Kadim και ιδρύθηκε το 439. Από το 1160 έως το 1932 αποτέλεσε και την έδρα του Συριο-ορθόδοξου Πατριαρχείου, έως την αλλαγή της έδρας στη Δαμασκό της Συρίας. Πριν την κατασκευή του μοναστηριού θεωρείται ότι ήταν λατρευτικός χώρος, ως ναός του Ήλιου (2.000 π.Χ). Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο (ή με ταξί, το οποίο ) από την Mardin (6 χλμ.).

 

Φαγητό
Κουζίνα πλούσια σε μπαχαρικά, με ευρεία χρήση της αραβικής πίτας, του αρνιού, της μελιτζάνας και του γιαουρτιού - και με το απαραίτητο ζεστό τσάι για τη χώνεψη.

Το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο στις πόλεις Mardin, Midyat και Urfa κυμαίνεται από 100 έως 300 TL. Το κόστος του δείπνου κατ'άτομο σε εστιατόριο στις ίδιες πόλεις κυμαίνεται στα 30-100 TL (ισοτιμία νομίσματος: 1 euro = 2,88 TL).


Κείμενο-Φωτογραφίες: Τατιάνα Ρόκου

 

 

Σχόλια χρηστών

Ειδήσεις

Εκδηλώσεις

Στήλες

Τουριστικά γραφεία

Top 10

 1. Ευρώπη το είδαν 25019 επισκέπτες
 2. Μαλδίβες το είδαν 23330 επισκέπτες
 3. Ιταλία το είδαν 22284 επισκέπτες
 4. Αφρική το είδαν 21986 επισκέπτες
 5. Μαδρίτη το είδαν 21710 επισκέπτες
 6. Εύβοια και Βόρειες Σποράδες το είδαν 21579 επισκέπτες
 7. Δωδεκάνησα το είδαν 21403 επισκέπτες
 8. Αμερική το είδαν 21345 επισκέπτες
 9. Στερεά Ελλάδα το είδαν 21152 επισκέπτες
 10. Κυκλάδες το είδαν 20936 επισκέπτες
 1. για... γκρουπ! το είδαν 31844 επισκέπτες
 2. για... οικογενειάρχες! το είδαν 31601 επισκέπτες
 3. για... μεμονωμένους! το είδαν 30352 επισκέπτες
 4. για... φυσιολάτρες! το είδαν 29925 επισκέπτες
 5. για... ιστορία και πολιτισμό! το είδαν 29673 επισκέπτες
 6. για... φιλομαθείς! το είδαν 29043 επισκέπτες
 7. για... μικρές τσέπες! το είδαν 28834 επισκέπτες
 8. για... νεόνυμφους! το είδαν 28102 επισκέπτες
 9. για... δραστήριους! το είδαν 27719 επισκέπτες
 10. για... μικρά και μεγάλα παιδιά! το είδαν 27095 επισκέπτες

Facebook

Συμβουλές

Γνωρίζετε ότι...

Η Βραζιλία πήρε την ονομασία της από ένα δέντρο!
Προσθέστε την επιχείρησή σας