Ανακαλύψτε την Πολωνία με την LOT

Αφιέρωμα

Η Πολωνία είναι μια πεδινή χώρα, αυτό εξάλλου σημαίνει και στα σλάβικα το όνομά της. Η χώρα με ιστορία άνω των χιλίων ετών, συνέβαλε αποφασιστικά στην παγκόσμια κουλτούρα με πολλούς επιστήμονες και συγγραφείς, όπως ο Κοπέρνικος, η Μαρία Κιουρί και ο Φρεντερίκ Σοπέν, που αποτελούν από τα λαμπρότερα παραδείγματα. Αξιοσημείωτη είναι και η πολωνική κουζίνα αν και γενικά παραμένει άγνωστη. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή διαθέτει στοιχεία από τις γαστρονομικές παραδόσεις πολλών διαφόρων εθνοτήτων που για αιώνες έζησαν πλάι πλάι και διαθέτει πλούσια και γευστικά μενού. Σε αυτό το αφιέρωμα θα παρουσιαστούν τέσσερις σημαντικές πόλεις της χώρας, η πρωτεύουσα Βαρσοβία, η Κρακοβία, το Γκντανσκ και το Κατοβίτσε.

Βαρσοβία

Η Βαρσοβία, η πολωνική πρωτεύουσα, είναι το πιο σημαντικό πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο και επίσης η έδρα του πολωνικού κοινοβουλίου. Η πόλη χωρίζεται σε 18 περιοχές και στις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της καλύπτεται από πράσινο. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η Βαρσοβία έχει δύο αεροδρόμια. Ένα μικρό στο Modlin, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά και το κυριότερο, το Chopin Airport, όπου καταφτάνουν τα αεροπλάνα της LOT.

Η Βαρσοβία έχει αρκετές δεκάδες μουσεία, τα πιο σημαντικά από τα οποία θεωρούνται ότι είναι το Βασιλικό Κάστρο στον δρόμο Plac Zamkowy και το Εθνικό Μουσείο στον δρόμο Aleje Jerozolimskie. Το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί σχεδόν 800.000 εκθέματα, το μεγαλύτερο των οποίων είναι ο πίνακας του Jan Matejko "Η μάχη του Tannenberg".

Είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε το πιο χαρακτηριστικό κτίριο στη Βαρσοβία - το Palace of Science and Culture (Παλάτι της Επιστήμης και του Πολιτισμού), που θυμίζει τους ουρανοξύστες της Μόσχας. Στον 30ο όροφο υπάρχει ένα κατάστρωμα παρατήρησης. Το παλάτι, μεταξύ άλλων, είναι η έδρα της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Γκντανσκ

Το Γκντανσκ είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Pomorskie και είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πολωνίας. Πολλά είναι τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα της, όπως τα Glowne Miasto, Stare Miasto, Wrzeszcz, Οliwa, και Wyspa Sobieszewska, καθώς και η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Zulawy Wislane. Όλα αυτά συμβάλλουν στο γεγονός ότι κάθε χρόνο την πόλη επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες εγχώριων και ξένων τουριστών. Σχεδόν το ένα τέταρτο της περιοχής της πόλης καλύπτεται με πράσινο.

Η πιο αναγνωρίσιμη ιστορική τοποθεσία στο Γκντανσκ είναι η Κρήνη του Ποσειδώνα - το ορόσημο της πόλης και η απόδειξη της μαεστρίας των κατοίκων στα χειροτεχνήματα. Συνήθιζε να είναι ένα σημείο συνάντησης της ελίτ της πόλης - κυρίως εύποροι αστοί οι οποίοι περνούν τα βράδια πίνοντας ποικίλα ποτά, παίζοντας χαρτιά, θαυμάζοντας χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς και παραστάσεις.

Ένα άλλο μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Αρχικαθεδρική Βασιλική της Παναγίας, που αναφέρεται επίσης ως το στέμμα του Γκντανσκ. Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με τα πιο σημαντικά και όμορφα κομμάτια της Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής τέχνης, κυρίως η όμορφη Madonna του Γκντανσκ, οι πλάκες με τις Δέκα Εντολές, η πέτρα Pieta, ένα αντίγραφο της Ημέρας της Κρίσεως από τον Hans Memling και ο Άγιος Γεώργιος πολεμώντας έναν Δράκο.

Κρακοβία

Η Κρακοβία, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας και πρώην πρωτεύουσα της, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα στη νότια Πολωνία. Μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, γκαλερί τέχνης, το κλίμα, καφετέριες και εστιατόρια. Οι πιο δημοφιλείς για επισκέπτες περιοχές είναι η Παλιά Πόλη, το Kazimierz και το Kleparz. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερη σημασία αποκτούν το Podgorze και το Zablocie.

Το πιο σημαντικό μνημείο της Κρακοβίας είναι το Βασιλικό Κάστρο Wawel. Τα παλαιότερα κτίσματα είναι από τον 11o αιώνα, εδώ υπάρχει o περίφημος καθεδρικός ναός Wawel. Ένα άλλο σημαντικό μέρος είναι η αγορά της πλατείας της Κρακοβίας - μία από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες αγορές στην Ευρώπη. Στη μέση της αγοράς, μπορούμε να θαυμάσουμε το Cloth Hall - εμπορική στοά της Αναγέννησης στον πρώτο όροφο του οποίου είναι το Εθνικό Μουσείο.

Το Planty - είναι το πιο γνωστό μέρος για περιπάτους, που περιβάλλει την παλιά πόλη. Το Kazimierz - ήταν η εβραϊκή συνοικία πριν από τον πόλεμο και κέντρο της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης.

Κατοβίτσε

Τo Κατοβίτσε κατοικείται από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η πρωτεύουσα της Σιλεσίας, ως επί το πλείστον συνδεόμενη με τη βιομηχανία. Το πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο του Κατοβίτσε είναι το μνημείο των Σιλεσιανών ανταρτών στην περιοχή του χώρου εκδηλώσεων του Spodek και στον κυκλικό κόμβο του Jerzy Zietek, μία ανάσα από το κέντρο της πόλης.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Muzeum SLAskie (Μουσείο Σιλεσίας), όπου μπορείτε να θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, αρχαιολογικά και εθνογραφικά εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 λαϊκών ενδυμασιών από όλη την Άνω Σιλεσία.

Ένα άλλο μοναδικό, αστικό και αρχιτεκτονικό συγκρότημα είναι το Nikiszowiec - μία περιοχή ανθρακωρύχων του Κατοβίτσε που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Nikiszowiec έχει εισέλθει στο μητρώο των ιστορικών μνημείων του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και το 2011 ο Πρόεδρος της Πολωνίας το περιέλαβε στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων.

 

Πάτε Πολωνία; Πετάξτε με την LOT - κάντε κλικ στο logo για να μεταφερθείτε στο site!

 

 

 

 

Γενικός Αντιπρόσωπος πωλήσεων για την Ελλάδα

 

1ο χλμ Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου
Παιανία 19002

Tηλ: 210 3274 920
Εmail: lot-athens@goldair.gr
Website: www.goldair.gr

 

Σχόλια χρηστών

Ειδήσεις

Εκδηλώσεις

Στήλες

Τουριστικά γραφεία

Top 10

 1. Ευρώπη το είδαν 25483 επισκέπτες
 2. Μαλδίβες το είδαν 23806 επισκέπτες
 3. Ιταλία το είδαν 22740 επισκέπτες
 4. Αφρική το είδαν 22455 επισκέπτες
 5. Μαδρίτη το είδαν 22202 επισκέπτες
 6. Εύβοια και Βόρειες Σποράδες το είδαν 22010 επισκέπτες
 7. Δωδεκάνησα το είδαν 21844 επισκέπτες
 8. Αμερική το είδαν 21808 επισκέπτες
 9. Στερεά Ελλάδα το είδαν 21600 επισκέπτες
 10. Κυκλάδες το είδαν 21378 επισκέπτες
 1. για... γκρουπ! το είδαν 32328 επισκέπτες
 2. για... οικογενειάρχες! το είδαν 32098 επισκέπτες
 3. για... μεμονωμένους! το είδαν 30840 επισκέπτες
 4. για... φυσιολάτρες! το είδαν 30421 επισκέπτες
 5. για... ιστορία και πολιτισμό! το είδαν 30158 επισκέπτες
 6. για... φιλομαθείς! το είδαν 29516 επισκέπτες
 7. για... μικρές τσέπες! το είδαν 29320 επισκέπτες
 8. για... νεόνυμφους! το είδαν 28581 επισκέπτες
 9. για... δραστήριους! το είδαν 28206 επισκέπτες
 10. για... μικρά και μεγάλα παιδιά! το είδαν 27582 επισκέπτες

Facebook

Συμβουλές

Γνωρίζετε ότι...

Το Σινικό Τείχος έχει μήκος 6430 χλμ.!
Προσθέστε την επιχείρησή σας